Смазочни материали от 1936 година – ADDINOL Lube Oil GmbH

Повече от 80 години ADDINOL разработва и произвежда висококачествени високоефективни смазочни материали в Германия. Научете повече за нашата история.

2022

ADDINOL разширява капацитета за съхранение и инвестира в енергийна независимост

С новопостроената складова база № 4, ADDINOL удвоява складовата площ за съхранение на готови продукти. Повече продукти могат да бъдат произведени предварително, за да се избегнат забавяния на доставките. Паралелно с това беше завършен и важен проект в областта на възобновяемите енергийни източници. На покрива на склада е изградена фотоволтаична система, която в бъдеще ще покрива една трета от електроенергийните нужди на дружеството.

Инвестицията върви в крак с растежа на ADDINOL. През финансовата 2021-2022 г. за първи път бяха постигнати приходи от над 100 милиона евро. ADDINOL се справя успешно в условията на пандемия и енергийна криза.

 

2021

ADDINOL се разраства празнувайки 85-ата си годишнина

През 2021 г. ADDINOL празнува 85-я си юбилей. Компанията продължава да се развива. За да задоволи повишеното търсене на смазочни материали, ADDINOL започва изграждането на нов склад, който допълнително ще оптимизира логистичните процеси.

Смазочните материали ADDINOL се предлагат в цял свят. Дистрибуторската мрежа включва не само многобройни дилъри в повече от 100 държави, но и единадесет дъщерни дружества (например в България, Естония, Русия, Китай и Чешката република), които утвърждават марката ADDINOL на своите пазари. В момента се създават допълнителни дъщерни дружества в Близкия изток, Индия и Северна Америка.

 

2019

Нови резервоари за увеличаване обема на производството

Между април и октомври 2019 г. се изграждат 12 резервоара с вместимост 50 м³ всеки, както и 8 смесителни резервоара с вместимост 100 м³ всеки.

С увеличаването капацитета на системата от резервоари се отчита повишеното търсене на продукти ADDINOL в световен мащаб.

Тази инвестиция позволява увеличаване на обема от съхранявани суровини, като базови масла и добавки. Същевременно се опростява миксирането и съхранението на продукти в големи количества, базирани на семпла до средно сложна рецептура. По този начин се облекчават смесителите в производството и се увеличава тонажът на една партида.

2016

Големи промени за 80-годишния юбилей 

За 80-годишния юбилей на компанията е направена първата копка за разширяването на централната административна сграда в седалището на дружеството в Leuna. Освен новите офиси с модерни работни места, заедно с разширението са изградени и допълнителни помещения за консултации и собствен етаж за заседания и конференции. По този начин нашите инженери по приложни технологии могат да отговорят на все по-нарастващата необходимост от обучение и повишаване на квалификацията.

Строителните работи в производството, освен останалото включват и изграждане на нова напълно автоматична линия за пълнене за малки разфасовки ADDINOL и партиди за бързо развиващия се сектор на специалните смазочни материали.

За 80-годишния юбилей на фирмата малките разфасовки от марката ADDINOL също се появяват в нов облик. Модерните туби и бляскавия етикет на опаковките от 1, 4 и 5 литра се представят в свеж дизайн и изящни цветове, които позволяват още по-лесно разпознаване на отделните опаковки.

 

2014

С курс към успех – по цял свят!

С опитни експерти по смазочните материали глобалната дистрибуторска мрежа продължава да нараства. В Индия е основана ADDINOL Lube Oil India Pvt. Ltd. В други страни ADDINOL вече може да се похвали с дългогодишна история на успеха. ADDINOL Русия празнува своята десета годишнина.

В световен мащаб повече от 90 партньори представляват марката ADDINOL.

2011

ADDINOL празнува рожден ден!

Преди 75 години, на 26 октомври 1936 г., е основана тогавашната рафинерия Mineralölwerk Lützkendorf, в близост до средището на химическата индустрия в Германия – град Leuna.

2005 –

2009

ADDINOL продължава да се разширява

Благодарение на нарастващото търсене на качествени смазочни материали „Произведено в Германия“ е увеличен капацитетът както в производството, така и в логистичния център. През 2007 г. тържествено са открити новите производствени мощности и логистичен център. През 2009 година към тях са добавени и допълнителни вертикални резервоари от най-ново поколение, за съхраняване на готова продукция, както и нови производствени линии.

2002

Курс към разширяване по целия свят

Качеството на високоефективните смазочни материали от Leuna се налага: компанията ADDINOL е представена с дистрибутори на всички континенти.

1999

ADDINOL в Leuna 

В Химическия парк Leuna, само на няколко километра от предишното седалище в Krumpa Lützkendorf, е направена първа копка за новата база на компанията. Година по-късно следва и преместването в нея.

1998

Дружеството ADDINOL Lube Oil GmbH е вписано в Търговския регистър.

1989 –

1990

ADDINOL става име на фирмата

Още през 1989 г., в годината на обединението, общата продукция на фабриката за минерални масла в Лютцкендорф възлиза на 800 000 тона петролни продукти. 304 000 от тях са смазочни материали.

През 1990 г. е основана ADDINOL Mineralöl GmbH, Lützkendorf. С това името на най-успешните моторни масла на някогашната фабрика за минерални масла става име на фирмата. ADDINOL – „Additive in Oil“ е една от най-известните марки в ГДР.

1974 –

1976

Добавени са нови направления за търговската дейност

През 1974 г. започва изграждането на собствено производство за добавки. През 1976 г. с разработката и производството на хидрокрекинг базови масла възниква ключова за бъдещето компетентност.

1967

Производство според нуждите на клиента

Нова система за инлайн смесване позволява смесването на продукти в съответствие с изискванията на клиента. От този момент нататък могат да бъдат произвеждани допълнително по 200 000 тона годишно.

1965

Нова технология за изследвания 

В експлоатация са пуснати допълнителни технически съоръжения за изпитване и модерен стенд за двигатели.

1960

Изграждане на научно-технически център

През тази година е основан Научно-технически център с около 350 служители, който е един от водещите научни институции за минерални масла в цяла Европа.

Основните задачи на центъра са изследвания, приложение и разработка на национални и международни методи за изпитване на смазочни материали в близки до праката условия, както и цялостен инструментален анализ за осигуряване и контрол на качество.

1951 –

1956

Разширяване капацитета

Рафинерията се концентрира изключително върху разработката и производството на смазочни материали и още през 1955 година задоволява с произвежданите от нея 65 600 тона голяма част от годишното потребление на смазочни материали в ГДР (150 000 тона). През 1956 г. броят на работещите в нея служители достига 3600, а капацитетът на новата фабрика за смазочни масла възлиза на около 250 000 тона на година.

Междувременно продуктовата гама обхваща голям брой различни продукти и продуктови групи: моторни масла, компресорни масла, машинни дестилати и рафинати, турбинни масла, трансформаторни масла, масла за изолация на кабели, масла за оси, масла за цилиндри на парни машини, тежък мазут, масла за горещо валцуване.

1949

Водещ производител на смазочни материали в ГДР

След основаването на Германската Демократична Република, рафинерията „Mineralölwerk Lützkendorf“ става собственост на държавата и водещ производител на смазочни материали в ГДР. При това двутактовите масла, необходими за Trabant, Wartburg, Simson, MZ и др., представляват само малка част от производството. Още тогава фабриката за минерални масла произвежда моторни и трансмисионни масла в съответствие с международните изисквания за автомобили „от Запада“.

1945 –

1948

Трудни времена и възстановяване

80% от рафинерията са унищожени вследствие на бомбардировките. Въпреки тежките щети от войната още през лятото на 1945 г. по заповед на съветските окупационни власти производството е възобновено. Малко след това са осъществени първите доставки на смазочни материали.

1939 –

1943

Рекорди по производство и собствена лаборатория

За научноизследователска и развойна дейност през 1939 година е създадена модерна новаторска лаборатория. През 1943 г. са преработени 111 700 тона суровини. Оборотът от продажбите на произведените смазочни материали достига рекордните 6 милиона райхсмарки.

1936

Годината на основаване

В Крумпа, в непосредствена близост до сегашния ни завод в богатото на традиции в областта на химическата индустрия градче Leuna, е направена първа копка на някогашната рафинерия „Mineralölwerk Lützkendorf“.

Така възниква фабрика за горива и смазочни материали с планиран капацитет от 75 хиляди тона горива и 50 000 тона смазочни материали. Голяма част от необходимите за производството суровини се добиват от въглища по метода на синтез чрез хидрогениране на въглища (процес на Фишер-Тропш).